Βιογραφικό

      Ο Σπύρος Δράκος Κατσούρης, τριτότοκος γιός του λιθοξόου Γεωργίου και της στιχοπλόκου Ειρήνης, γεννήθηκε στην κωμόπολη Κρεμαστή της Ρόδου το 1951 και είναι ένα πολύπλευρο ταλέντο, αφού συνδυάζει την επιστημονική κατάρτηση με την καλλιτεχνική γνώση και η συμβολή του στα Νεοελληνικά Γράμματα είναι σημαντική , κάνοντας καίρια τομή με την επιστροφή του στον αρχαιοελληνικό ποιητικό λόγο, υπογράφοντας τα έργα του με το φιλολογικό ψευδώνυμο Ανακρέων Δαυλής. Φύσει ανήσυχος ασχολείται με την ποίηση, την λογοτεχνία, την μουσική, την καλλιτεχνική φωτογραφία, τις συλλογές, τις λαογραφικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, την καλλιέργεια της γης,την φιλοσοφία, την παραψυχολογία και μεταφυσική,την αστρονομία (εξάγοντας μάλιστα και δικά του συμπεράσματα ή νόμους της αέναης δημιουργίας του σύμπαντος).                                               Τα δύσκολα μαθητικά του χρόνια και η φτώχεια της αγροτικής οικογένειάς του δεν στέκονται εμπόδιο στην δίψα του για μόρφωση και σπουδές. Εργάζεται τα καλοκαίρια σε ξενοδοχεία της Ρόδου και σπουδάζει με δικές του σκληρές οικονομίες.       

           Σπούδασε: 
                                                                                                                                
  1.  Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών (αριστούχος για 3 συνεχόμενα χρόνια),      απ' όπου απεφοίτησε το 1973,    
  2.   Νομικά στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με απευθείας εισαγωγή του (ύστερα από δύσκολες εισαγωγικές εξετάσεις, ως ήδη πτυχιούχος) στο 3ο έτος της Νομικής, απ΄ όπου αποφοίτησε το 1976. Και το 1978 κατόπιν επιτυχών εξετάσεων στον Αρειο Πάγο απέκτησε και την άδεια δικηγορίας.     
  3.  Παιδαγωγικά, στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ρόδου (σημερινό Πανεπιστήμιο Αιγαίου) απ' όπου απεφοίτησε το 1984     
  4.  Δημόσια Διοίκηση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών (απφ.1986) όπου και παρηκολούθησε   Μεταπτυχιακά Σεμινάρια Διεθνούς και Διοικητικού Δικαίου.     
                                               
   Εγραψε :                                                                                                                                               
  Ποιήματα, μερικά των οποίων εξέδωσε στην ποιητική του συλλογή "ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ" κοινωνικού,  αισθηματικού και μεταφυσικού περιεχομένου 100σέλιδο βιβλίο (Ρόδος 1982),  στο"ΠΡΟΣΥΜΝΙΟΝ  ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ"ειδικό ποιητικό αφιέρωμα για τα 50 χρόνια της Απελευθέρωσης της Δωδ/σου  (Ρόδος  1998), στο "ΕΦΥΜΝΙΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ" ειδική ποιητική συλλογή για τους  Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν στην Ελλάδα (Ρόδος 2004). Εγραψε επίσης δεκάδες άρθρα και  χρονογραφήματα σε τοπικές εφημερίδες της Ρόδου (Πρόοδος, Δημοκρατική, Ροδιακή, Δράση) και  περιοδικά με κοινωνικό, πολιτικό, πολιτισμικό και σατιρικό περιεχόμενο. Εγραψε ακόμη επιστημο  νικές εργασίες και μελέτες. Δικό του έργο είναι και "Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΚΡΕΜΑΣΤΗΣ, Η  ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ" (Α΄Πανδωδεκανησιακό Βραβείο Ιδρύματος Β.Μοσκόβη 1987) και  "ΟΙ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟ". Τέλος, έγραψε και το θεατρικό έργο :  "ΕΝΑ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΦΡΕΝΟΚΟΜΕΙΟ", πολιτικοκοινωνική  Αριστοφανική σάτιρα (Ρόδος 2008)     
 το διήγημα-μυθιστόρημα "Στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία κ.α.
Δίδαξε                                                                                                                                   Κοινωνιολογία στη Σχολή Νοσοκόμων Ρόδου και σε μαθητές Γυμνασίου.      
 Κατέκτησε:       
 Σε Διεθνείς και Πανελλήνιους ποιητικούς διαγωνισμούς : Δύο Αριστεία Ποίησης, από το Πνευματι  κό Πρακτορείο του Γιοχάνεσμπουργκ Ν.Αφρικής (για τα ποιήματά του: "Βοσνία"το 1995 και για  το"Φελλών Επιπλεόντων"το 1998. Δύο Διεθνή Α΄Βραβεία και χρυσά μετάλλια στην Ελληνόφωνη  πόλη Bova Marina της Ιταλίας με τα ποιήματά του: "Στην Αλωση της Κωνσταντινουπόλεως"1998  και "Bova Marina"γραμμένο στην αρχαιοελληνική γλώσσα. Στην ίδια πόλη κατέκτησε επίσης και  ένα Β΄βραβείο και αργυρό μετάλλιο με το ποίημά του"Μήνυμα Ειρήνης"ανάμεσα σε 418 Ευρωπ.  συμμετοχές το 1997. Εννέα(9)Α΄Πανελλήνια Βραβεία και χρυσά μετάλλια:Στο Πνευματικό Κέντρο   Αθηνών Χ.Ο.Ν. για το ποίημά του"Ο τρελλός ποιητής"(Αθήνα 1989),στο Ευρωπαϊκό Κέντρο των   Δελφών ,με το ποίημα "Δελφικός Θρήνος"γραμμένο στην αρχαιοελληνική γλώσσα και μεταφρασ  μένο στα Γερμανικά και Αγγλικά (Δελφοί 1990). Στην ίδια πόλη και στους εκεί Πανελλήνιους  ποιητικούς αγώνες της Πανελλήνιας Ενωσης Λογοτεχνών κατέκτησε πάλιν Α΄Πανελλήνιο Βραβείο  με το ποίημά του "Εωσφόροι ραπίζουν την γή μας"(Δελφοί 2003). Στην Αθήνα το 1990 στις  Δελφικές Αμφικτυονίες ,για το ποίημά του"Παιδείας Λόγος"και στο Πνευματικό Κέντρο Παλαιού  Φαλήρου με το ποίημα "Στους Τάφους του Τάσου Ισαάκ και Σολομώντα Σολωμού" το 1997.      Στην Π.Ε.Λ.Τ. για το ποίημά του "Στους Ολυμπιονίκες μας"Δήμος Χολαργού 2002 και το οποίο  μελοποιήθηκε από την κ. Ξένη Εμνερ Παπαχαλκίτη αλλά και από την κ.Μεμνουνέ Κιαζίμ. Στους Δ΄Πανελλήνιους Ποιητικούς Αγώνες της Π.Ε.Λ.Τ.με το ποίημα Ολυμπιακό Πνεύμα (2001). Στα Σαλαμίνια 2011 του Δήμου Σαλαμίνος με το ποίημά του " Το εν Σαλαμίνι Ελλήνων τρόπαιον". Στη Θεσσαλονίκη στο Γ Παγκόσμιο Συνέδριο της Αμφικτυονίας Ελληνισμού το 2012 για το ποίημά του " Η Πατρίς Βυθιζομένη"αποσπά το Βραβείο "Ανακρέων". Στην  ίδια πόλη και στο Δ΄Παγκ. Συνεδριο για το ποίημά του "Κάλεσμα των Προγόνων" το Βραβείο "Κραναός"(2014). Ακόμη και το 2005 το Παγκόσμιο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνισμού τον τίμησε με ειδικό Δίπλωμα Τιμής. Ανάλογα Τιμητικά Διπλώματα του απένειμαν και ο Σύνδεσμος ΕλληνοΣερβικής Φιλίας και η Ενωση Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδος. Δεκάδες άλλα Βραβεία ,Επαινοι, και Τιμητικά Διπλώματα από άλλες πόλεις της Ελλάδος κοσμούν την πλούσια πνευματική συλλογή του.
Πραγματοποίησε
Ομιλίες κοινωνικοπολιτιστικού περιεχομένου σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς της Ρόδου και στην τηλεόραση "ΘΑΡΡΙ" με θέμα:Λογοτεχνία, Φιλοσοφία, Πολιτισμός. Ακόμα συμμετείχε σε πολιτικού περιεχομένου συνομιλίες στο ΚΟΣΜΟΣ Τ.Υ. Επίσης ψάλλει σε Ι.Ναούς της Ρόδου και ήτο μέλος διαφόρων χορωδιών.
Ταξίδεψε
Από άπειρη αγάπη για την φύση και τα αξιοθέατά της σ' όλη την Ελλάδα και σε 20 ξένες χώρες, απ' όπου συγκέντρωσε πλούσιο φωτογραφικό υλικό , μέρος του οποίου εξέθεσε σε 4 ατομικές και 10 ομδικές εκθέσεις στη Ρόδο, ενώ τα ειδικά αφιερώματα (Αλμπουμς) του Υπουργείου Αιγαίου με τίτλο "Αιγαίο-Φως-Ζωή" και το ''Τόσα Χρόνια Μετά", περιλαμβάνουν δικές του φωτογραφίες που έτυχαν και τιμητικών διπλωμάτων του ως άνω Υπουργείου. Φωτογραφίες του περιλαμβάνονται επίσης και στο Αλμπουμ του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, 
Δημιούργησε
Το πρώτο στη Δωδεκάνησο Πολιτισμικό και Γεωλογικό Μέλαθρο ("Μουσείο"). Ιδιωτική Συλλογή από ορυκτά, πετρώματα, απολιθώματα,κρυστάλλους, ηφαιστειακά προϊόντα,λαογραφικά αντικείμενα του σπιτιού και του κήπου των προπάππων μας,ταρριχευμένα ζώα, ψάρια του Αιγαίου πελάγους, κοχύλια,παλιά νομίσματα δραχμών κλπ κλπ με δικούς του κόπους, μόχθους και χρήματα δεκαετιών, αφού κανείς φορέας της τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν ανταποκρίθηκε στις αιτήσεις του για οικονομικήν ενίσχυση. Και εξ αιτίας αυτού του λόγου ο κ. Κατσούρης δεν θέλει να περιβληθεί το Μέλαθρό του τον μανδύα του κρατικού μουσείου, ούτε  ιδρύματος. Γι αυτό το αθάνατο έργο που έξωτερικά έχει την μορφή αρχαιοελληνικού ναού και μικρογραφία Παρθενώνος (με κίονες ιωνικού ρυθμού, αγάλματα, αετώματα, ψηφιδωτά και οροφογραφίες με θέματα της αρχαιοελληνικής μυθολογίας κλπ), έχουν γράψει εφημερίδες και τα περιοδικά:Εικόνες, Λωτός, Πνευματική Ζωή, Εθνος, Ελεύθερη Ωρα κλπ και παρουσίασαν τηλεοπτικοί σταθμοί της Ρόδου.
Εργάσθηκε 
Από μικρός και έφηβος στα αγροκτήματα του πατρός του, σπουδαστής και φοιτητής σε ξενοδοχεία της Ρόδου τα καλοκαίρια,και πτυχιούχος πλέον στο Υπουργείο Εργασίας για ένα χρόνο (ως Επόπτης Εργασίας Νομού Δωδεκανήσου)και από του 1977 στην Τράπεζα της Ελλάδος ,ύστερα από επιτυχή Πανελλήνιο διαγωνισμό πτυχιούχων, απ' όπου και συνταξιοδοτήθηκε το 2011 με τον βαθμό του Τμηματάρχη Προϊσταμένου.
Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στην Πολεμική Αεροπορία (Α΄Επιτελικό Γραφείο) επί 30 ολόκληρους μήνες δίχως "φυλάκιση" λόγω του Κυπριακού προβλήματος (1973-75)
Ενυμφεύθη
Την Ευαγγελία Μαστροσάββα και απέκτησε μαζί της τρία τέκνα. Δυό γιούς και μια κόρη (Γεώργιο-Ορφέα, Ελευθέριο-Περσέα και Ειρήνη-Ζωοπηγή).
Περιλαμβάνεται
Στην Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Χάρη Πάτση, στο Λεξικό της Ελληνικής Διανόησης της Αμφικτυονίας Ελληνισμού,σε Ανθολόγια ποίησης και λογοτεχνίας όπως της Πανελλήνιας Ενωσης Λογοτεχνών, της Διαρκούς Ιστορίας Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, του Πολύπτυχου, της Λογοτεχνικής Συντροφιάς Ρόδου,του Δείγματος Γραφής,του Δαυλού κ.α. ενώ αρκετά περιοδικά πανελλήνιας κυκλοφορίας ή εφημερίδες (Εικόνες,Νουμάς,Πνευματική Ζωή,Αιγαιοπελαγίτικα Θέματα, Δώδεκα, Μοριάς κλπ) του αφιέρωσαν επαινετικά σχόλια και ευμενείς κριτικές.  Ποιήματά του μελοποποίησαν οι μουσικοί : Δημήτρης Παπαϊγνατίου, Ξένη Εμνερ-Παπαχαλκίτη, Μεμνουνέ Κιαζίμ, Γιώργος Μαλωϊνας, Καίτη Καστρουνή κ.α. Είναι δε
Ιδρυτικό Μέλος
Της Εταιρείας Ροδιακών Μελετών, της Λογοτεχνικής Συντροφιάς Ρόδου, του Συνδέσμου Δωδεκανησίων Φίλων της Κύπρου,του Συλλόγου για την Διάσωση της Καλλιθέας,του Επιστημονικού Συλλόγου Τραπέζης της Ελλάδος, της Κίνησης Πολιτών Ρόδου, της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Επιστημόνων Καλλιτεχνών-Λογοτεχνών και της Χορωδίας Ενηλίκων του Εθνικού Ωδείου Ρόδου, η οποία τραγούδησε και μελοποιημένα ποιήματά του.
Τακτικό Μέλος
Της Πανελλήνιας Ενωσης Λογοτεχνών, της Πανελλήνιας Ενωσης Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδος, της Φιλικής Εταιρείας Επιστημόνων Καλλιτεχνών Ελλάδος, του Πνευματικού Πρακτορείου  του Γιοχάνεσμπουργκ Ν.Αφρικής, του Συλλόγου Ιεροψαλτών Ρόδου, της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου, του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, της Green Peace Ελλάδος, του Συλλόγου Εικαστικών Τεχνών Δωδεκανήσου κ.α.
Επίτιμο Μέλος
Του Εκστρατευτικού Σώματος Εθελοντών Δωδεκανησίων Μέσης Ανατολής και Μεσογείου, που του απένειμε και ειδικές τιμητικές Πλακέτες  και μετάλλια για την Ελληνοκεντρική ποιητική και εθνοπατριωτική συγγραφική του δημιουργία (Δημοτικό Θέατρο Ρόδου 1997 και ΤΕΣΤΕΡ 1998), καθώς και του Συλλόγου της Αρχαιοελληνικής Φιλοσοφίας και Κοσμοαντίληψης(2014).
Ετυχε Τιμητικών Διακρίσεων
Από την Ενορία Αγίου Γεωργίου-Ανω, πόλεως Ρόδου, του απενεμήθη Ειδικό Μετάλλιο Τιμής και Δίπλωμα, για την προσφορά του στα Γράμματα, στην Εκκλησία και στην κοινωνία της Ρόδου(1977) Από τον Δήμο Ιαλυσού, για την ενεργό συμμετοχή του στα "Ιαλύσια" (1977)                                       Από το Συμβούλιο Βελτιώσεως της Επισκοπής Λεμεσσού Κύπρου, τιμητική πλακέτα σε χειποποίητο χαλκό, κατά την διάρκεια των πολιτιστικών εκδηλώσεων της Πανελλήνιας Εκθεσης Χειροτεχνίας Κρεμαστής, για την εθνικού περιεχομένου ποίησή του προς την μαρτυρική μας Μεγαλόνησο Κύπρο(13-8-1998)                                                                                                                               Από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου, χάλκινη πλακέτα, για την συμβολή του στα Γράμματα και τον Πολιτισμό κατά τις εορταστικές εκδηλώσεις των 50 χρόνων Απελευθέρωσης και Ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων με την Μητέρα Ελλάδα (Εθνικό Θέατρο Ρόδου 29-5-1998)           Από τον Δήμο Πεταλουδών, τιμητική πλακέτα, για το ποιητικό και συγγραφικό του έργο(5-1-2001) Από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό :Αργυρό Μετάλλιο(8-1-2003) και Χρυσό Μετάλλιο (5-12-2012) για την κοινωνικοπνευματική του συνδρομή στο έργο του ΕΕΣ.                                                             Από την UNESCO με ειδικό βραβείο και μετάλλιο για την καλλιέργεια της αρχαιοελληνικής γλώσσης στην ποίησή του(Αθήνα 27-11-2004),                                                                                     Από το Παγκόσμιο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνισμού για το Ελληνοκεντρικό πνευματικό και λογοτεχνικό του έργο (Κρεμαστή Ρόδου 18-6-2005)                                                                         Από την Αμφικτυονία Ελληνισμού (2-3 φορές)με ειδικά Τιμητικά Διπλώματα,μετάλλια και πλακέτες στη Θεσσαλονίκη για τον ένθερμο αρχαιοελληνικό πατριωτικό ποιητικό του λόγο και για την δημιουργία του Πολιτισμικού του Μελάθρου (2010-2015)               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου